ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
Γνωρίζοντας πλέον περισσότερα για τους υποψήφιους Προέδρους και λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ο «Νεολόγος» καταγράφει τη συνθήκη που διαμορφώνεται.
Ας ξεκινήσουμε από μία κοινή παραδοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος, στην κούρσα της διεκδίκησης της Προεδρίας, του επιχειρηματία, Αντώνη Ποταμίτη, «ανακατεύει» την τράπουλα και κατακρημνίζει τη στρατηγική των αντιπάλων του. Γιατί; Διότι τόσο ο κ. Κουνάβης, όσο και ο κ. Λουλούδης είχαν, μεταξύ άλλων, στην κορυφή της πυραμίδας των επιχειρημάτων τους «την αλλαγή σελίδας». Τη στροφή δηλαδή προς ένα «πιο διεκδικητικό, τολμηρό κι ενωτικό Επιμελητήριο». Ανεξαρτήτως του αν τα παραπάνω έγιναν ή δεν έγιναν (για πολλούς υπήρξε έντονη αποτελεσματικότητα επί θητειών του Πλάτωνα Μαρλαφέκα), οι υποψήφιοι Πρόεδροι έχουν απέναντί τους αχαρτογράφητα νερά κι έναν ισχυρό επιχειρηματία που ξεφεύγει από τα τοπικά δεδομένα του επιχειρείν. Ως εκ τούτων, όχι μόνο απαιτείται να αλλάξουν… ρότα, αλλά θα χρειαστούν και χρόνο για να επικοινωνήσουν τη νέα τους πορεία.
Η παράταξη Κουνάβη
Ο Αντώνης Κουνάβης έχει προσελκύσει δίπλα του ικανό αριθμό υποψηφίων, δίνοντας βάση στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, επενδύοντας και στην κομματική του θέση, ως πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας. Σύμφωνα δε με κύκλους του, «με την κατάθεση του συνδυασμού θα αποδειχθεί η δυναμική του, αφού θα απαρτίζεται από δεκάδες υποψήφιους, με τους οποίους μάλιστα έχει ήδη συμφωνήσει». Στο πλαίσιο όμως όσων γράψαμε παραπάνω και με δεδομένο ότι για πολλούς η κάθοδός του στο Επιμελητήριο –από το 2017 έως και το σήμερα- είχε και προσωπικά χαρακτηριστικά, λόγω της κόντρας του με τον κ. Μαρλαφέκα, θα πρέπει άμεσα να καταδείξει ότι η υποψηφιότητά του δεν θα χάσει τη δυναμική της, που στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο… αντι-προεδρικό μέτωπο. Επιπροσθέτως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Κουνάβης «ετοιμάζει μπαράζ επαφών με τοπικούς φορείς και διευρυμένη επικοινωνία των θέσεων της παράταξής του»..
Τα θετικά και τα αρνητικά για Λουλούδη
Σε ότι αφορά στην υποψηφιότητα του εκδότη, Θεόδωρου Λουλούδη, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία σε αυτή. Στα θετικά προσμετρούνται, αφενός το τεχνοκρατικό του προφίλ και αφετέρου ο τρόπος προβολής των προτάσεών του, που γίνονται ευρύτερα αντιληπτές. Στα… μείον του, πρώτα από όλα το ότι «έχτισε» την κάθοδό του πάνω στην «αναποτελεσματικότητα» του κ. Μαρλαφέκα, αφήγημα που πλέον «χαλάει», όπως και το ότι δεν έχει βαθιές προσωπικές ρίζες στον τοπική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού όπως λέγεται «δεν τον έβλεπε συχνά η αγορά». Ακόμη, στα αρνητικά θα μπορούσε να προσμετρηθεί το ότι «η επιχειρηματική του δραστηριότητα έχει ως βασικό πυρήνα της το δημόσιο», γεγονός που δεν μένει ασχολίαστο, όπως και το «άγχος που έχει δημιουργήσει σε κάποιους επιχειρηματίες και τοπικούς παράγοντες να σταθούν δίπλα του, ακόμη κι αν δεν θέλουν, υπό τον φόβο της ‘’χρησιμοποίησης’’ των ΜΜΕ που διατηρεί εναντίον τους», κάτι που μπορεί να έχει αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, στην κάλπη, για τον κ. Λουλούδη. Επιπλέον, «τα συνεχή τηλέφωνα, από σχετική επιχείρηση που διατηρεί, δείχνουν να κούρασαν όσες και όσους ψηφίζουν στον φορέα», σύμφωνα με πολλές αναφορές.
Στοχευμένες δράσεις από Ποταμίτη
Όσο για τον κ. Ποταμίτη, «ο ισχυρισμός αντιπάλων του ότι δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει έως τις εκλογές του Δεκεμβρίου έναν ανταγωνιστικό συνδυασμό, πέφτει στο κενό, καθώς η απάντηση είναι εύκολη», σύμφωνα με συνεργάτες του. Όπως λένε «ο επιχειρηματίας έχει ήδη στοχεύσει σε συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία έχουν σημαντική διείσδυση στο τοπικό επιχειρείν, μιας και λόγω της εμπειρίας του γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και το πώς πρέπει να κινείται». Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα στηρίζεται από πλειάδα υποψηφίων και εκπροσώπων συλλόγων, που εδώ και καιρό του πρότειναν κάθοδο. Άρα, έχει ήδη «χτιστεί» από τα κάτω η υποψηφιότητά του. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, «οι προσβάσεις του σε όλους τους κομματικούς χώρους είναι σημαντικές, κάτι που θα φανεί άμεσα, ενώ οι γνώσεις του γύρω από την επικοινωνία θα του δώσουν, σε μικρότερο από το απαιτούμενο χρόνο, τη δυναμική που απαιτείται για τη διεκδίκηση του θώκου».
«Σβήνει» η κόντρα με τον Μαρλαφέκα
Εξάλλου, η μη κάθοδος του νυν Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, «ανοίγει την κάνουλα» των υποψηφιοτήτων σε επίπεδο Συμβούλων, καθώς πολλοί αποθαρρύνονταν από την κόντρα με τον κ. Κουνάβη, που σε επίσημο επίπεδο Επιμελητηρίου, λήγει. Ναι μεν τη μερίδα του λέοντος θα έχει ο κ. Ποταμίτης που προχώρησε σε συνένωση δυνάμεων, ως εξελικτική διαδικασία, με την παράταξη του κ. Μαρλαφέκα, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιοι επιχειρηματίες να προσχωρήσουν και σε άλλους συνδυασμούς.
Οι συσχετισμοί
Εν κατακλείδι, οι συσχετισμοί φαίνεται να αλλάζουν, με το κλίμα μεταξύ Κουνάβη και Λουλούδη να τείνει να γίνει εχθρικό, ειδικά μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Νικολόπουλου υπέρ του δεύτερου, ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι στους δύο συνδυασμούς αναμετρώνται δύο εκδότες. Για πολλούς, η υποψηφιότητα του κ. Ποταμίτη έχει κοινά χαρακτηριστικά –αν θέλουμε κοντινό παράδειγμα- με εκείνη του Νεκτάριου Φαρμάκη. «Ένα άφθαρτο πρόσωπο ένωσε γύρω του δυνάμεις και κέρδισε, παρά το ότι δεν είχε στη διάθεσή του ευρύ χρόνο έως τις κάλπες».
Τέλος, στη «μάχη» των εκλογών θα ριχθούν δύο ακόμη παρατάξεις, από το Αίγιο. Η μία με επικεφαλής τον Τάκη Βασιλείου και η άλλη υπό τον κ. Σακελλαρόπουλο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*