Δήμος Καλαβρύτων και ΕΣΗΕΑ τιμούν το Σάββατο 6 Ιουλίου τη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά

0
58

Το ερχόμενο Σάββατο 6 Ιουλίου ο Δήμος Καλαβρύτων και η ΕΣΗΕΑ τιμούν στα Καλάβρυτα τη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφου και πρώτου Υπουργού Τύπου μετά την Κατοχή Ηρακλή Πετιμεζά. 

Ειδικότερα, στις 9.30 π.μ. του Σαββάτου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τον Ηρακλή Πετιμεζά στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου και θ’ ακολουθήσει Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του αγωνιστή της Αντίστασης.

Στις 12 το μεσημέρι, σ’ εκδήλωση στο Πέτρινο Κτίριο στην Κεντρική πλατεία Καλαβρύτων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου θα μιλήσουν για το έργο και την προσφορά του Ηρακλή Πετιμεζά.

Θ’ ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή βράβευσης αριστούχων απόφοιτων του Γενικού και Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός». Η εκδήλωση μνήμης, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και του Μορφωτικού  Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ. 

Να σημειωθεί ότι ο Ηρακλής Πετιμεζάς έφυγε απ’ τη ζωή στις 15 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 95 ετών. «Ήταν ο αγωνιστής πατριώτης, ο δημοσιογράφος, ο συγγραφέας, ο πολιτικός και μαζί ο ευεργέτης του τόπου του που άφησε πίσω του μια βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. Και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίστηκε από λεβεντιά, περηφάνια, γενναιοψυχία, συνέπεια και πίστη στο καθήκον», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ήταν γόνος της μεγάλης οικογένειας των Αγωνιστών του 1821. Γεννήθηκε το 1903. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ. Το 1942 συγκρότησε την ομάδα «Νικήτας». Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη και βασανίστηκε απ’ τις δυνάμεις Κατοχής. 

Μετά την απελευθέρωση τοποθετήθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, ενώ από τις 22 Νοεμβρίου 1945 έως τις 7 Μαρτίου 1946 διετέλεσε Υπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες. Σπουδαίο υπήρξε και το συγγραφικό του έργο, με δημοσιεύσεις πολιτικών και κοινωνικών μελετών. Έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ με την πτώση της Χούντας και είχε τιμηθεί με το βρετανικό μετάλλιο ανδρείας και άλλες διακρίσεις. 

Μετά τον θάνατό του στις 15 Ιουλίου 1998, η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιήλθε στην ΕΣΗΕΑ και στον Δήμο Καλαβρύτων. Επιπλέον, το πλούσιο προσωπικό και οικογενειακό του αρχείο παραχωρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, στο Μουσείο Μπενάκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.