Δήμος Αιγιάλεια: Η μάχη της διαδοχής – Το στοιχείο που δίνει προβάδισμα για τη δημαρχία – Τι λέει η αντιπολίτευση

0
69

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» μετά το θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας Καλογερόπουλου και όχι οι όποιες κομματικές επιλογές, εάν και όπου υπάρχουν, θα παίξουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νέου δημάρχου Αιγιάλειας, που θα διαδεχθεί τον αείμνηστο Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Στην κούρσα της διαδοχής Καλογερόπουλου μπαίνει πλέον και ο Νίκος Καραΐσκος, παρότι και χθες απέφυγε να εμφανιστεί και να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά στις πληροφορίες. Ολα συνηγορούν, όμως, ότι ετοιμάζει τη στρατηγική του για να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου.

Η «Πελοπόννησος» αποκαλύπτει σήμερα ότι, με βάση όσα διαρρέουν από το ευρύτερο περιβάλλον των 17 δημοτικών συμβούλων, η ψήφος καθενός και καθεμιάς θα έχει ως βασικό κίνητρο την προσωπική και «δημοτική» σχέση με τους συναδέλφους του και όχι το πού ανήκει κομματικά κάθε σύμβουλος.

Πιο συγκεκριμένα: η έκβαση της «μονομαχίας» του Βασίλη Χριστόπουλου με τον Νίκο Καραΐσκο και τον Γιώργο Ντίνο θα κριθεί στις προσωπικές σχέσεις καθενός με τους συμβούλους της παράταξης που θα ψηφίσουν για νέο δήμαρχο και όχι στην κομματική ταυτότητα καθενός. Ο Γ. Ντίνος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και ο Β. Χριστόπουλος στη ΝΔ, όπως και ο Ν. Καραΐσκος.

Οι 17 που θα εκλέξουν τον νέο δήμαρχο: Αγγελόπουλος Γιώργος, Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Αγγελοπούλου Μαρία, Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη Διαμάντω, Βούλγαρης Κωνσταντίνος, Γιδά Μαρία, Ελευθεριώτης Δημήτρης, Ιατροπούλου Μαρία, Καραΐσκος Νίκος, Ντίνος Γιώργος, Οικονόμου Ανδρέας, Σταυροπούλου Μαρία, Τσερεντζούλιας Χρήστος, Χριστόπουλος Βασίλης, Φιλιππάτος Δημήτρης και Φραγκονικολόπουλος Γιώργος.

Στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται 9 ψήφοι, όπως και στη δεύτερη, ενώ στην τρίτη εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει απλή πλειοψηφία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η «Π» ζήτησε από τους δύο επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και από τους δύο επικεφαλής των παρατάξεων που έμειναν εκτός δημοτικού συμβουλίου την άποψή της για το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά το θάνατο του Δ. Καλογερόπουλου και την επικείμενη εκλογή νέου δημάρχου.

Χρήστος Γούτος: «Δεν θα έχει κοινωνική νομιμοποίηση»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος είπε:

«Δεν θα ήθελα να μπω σε ονόματα, γιατί είναι ένα καθαρά εσωτερικό θέμα της δημοτικής ομάδας Καλογερόπουλου. Ομως, όποιος και αν εκλεγεί, θεωρώ ότι ο Δήμος θα είναι πλέον ακέφαλος γιατί κανένας δεν έχει τη λαϊκή εντολή να είναι δήμαρχος. Απλώς, για προφανείς λόγους, κάποιος πρέπει να παίξει τον ρόλο του δημάρχου για τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω όποιος εκλεγεί να δείξει έμπρακτα διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας. Ειδικά στα πιο μεγάλα και σοβαρά θέματα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης όλων των παρατάξεων, γιατί ο νέος δήμαρχος δεν έχει τη λαϊκή και κοινωνική νομιμοποίηση».

Κώστας Σπηλιόπουλος: «Να εκλεγεί ο πιο ισχυρός δήμαρχος»

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κ. Σπηλιόπουλος είπε:
«Δεν θ’ απαντήσω για πρόσωπο, γιατί θεωρώ ότι θα ήταν άκομψο να εξέφραζα την άποψή μου δημοσίως. Θα πω, όμως, τούτο: Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει συναίνεση στη δημοτική ομάδα Καλογερόπουλου και να εκλεγεί ένας δήμαρχος ισχυρός, για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στα πολύ δύσκολα προβλήματα του Δήμου μας. Αν δεν εκλεγεί ισχυρός δήμαρχος και εκλεγεί είτε οριακά είτε με την τρίτη ψηφοφορία, δεν θα ‘ναι καλό και για τον δήμαρχο που θα βγει. Πρέπει ο νέος δήμαρχος να έχει έμπρακτα την καθολική σχεδόν στήριξη της ομάδας του και αυτό θα φανεί στην ψηφοφορία».

Γιώργος Κουβαράς: «Προσωποκεντρική η παράταξη»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» Γιώργος Κουβαράς τόνισε: «Οποιος και αν εκλεγεί, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση που είχε ο Καλογερόπουλος. Γιατί ο Καλογερόπουλος είχε καταφέρει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να εκλεγεί για 2η σερί θητεία δήμαρχος. Και η παράταξή του ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωποκεντρική. Οποιος εκλεγεί τώρα και ακολουθήσει τη λογική Καλογερόπουλου, δηλαδή αυξήσεις στα τέλη, στην ύδρευση κ.λπ., ή τις ίδιες διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση σε υπηρεσίες καθαριότητας, πράσινο και άλλα, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ακόμα πιο μεγάλες αντιδράσεις από την κοινωνία».

Γιάννης Μποδιώτης: «Πολύ περισσότερες πιέσεις…»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας» Γιάννης Μποδιώτης σχολίασε:
«Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι όποιος κι αν εκλεγεί, δεν θα έχουμε άλλη πολιτική, που θα ήταν το ζητούμενο. Και κάτι ακόμα: Ο Καλογερόπουλος ήταν για περίπου 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη μιας μερίδας πολιτών ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα σοβαρά προβλήματα της Αιγιάλειας. Εμείς, όμως, δεν είδαμε με καθόλου καλό μάτι την απόφαση, π.χ. της δημοτικής αρχής για μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Πιστεύω ότι ο διάδοχός του θα δεχθεί πολύ περισσότερες πιέσεις από τον κόσμο να αλλάξει κατεύθυνση σε θέματα καθημερινότητας».

Πηγή: pelop.gr