Τα νέα σπάνια ευρήματα που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και η καθολική ανακαίνισή του είναι βέβαιο πως θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης και σε πανελλήνιο επίπεδο και προσεχώς σε παγκόσμιο.
Στο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο το Αίγιο και γενικότερα η Αιγιάλεια! Και το ανανεωμένο και εμπλουτισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου θα παραμείνει σε περίοπτη θέση, πολιτιστικά και αρχαιολογικά, για τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας.
Τα νέα σπάνια ευρήματα που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και η καθολική ανακαίνισή του είναι βέβαιο πως θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης και σε πανελλήνιο επίπεδο και προσεχώς σε παγκόσμιο! Η Αιγιάλεια, εφόσον αξιοποιήσει όπως πρέπει το δώρο, μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά από αυτό το Μουσείο.
Εχει τόσο μεγάλη σημασία η εκδήλωση του Σαββάτου και αυτά που θα εκτεθούν στο Μουσείο, ώστε θα κατέβει για την τελετή εγκαινίων (στις 12 το μεσημέρι) η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη η ψήφιση στη Βουλή του Προϋπολογισμού και όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί θα είναι επί ποδός, η κ. Μενδώνη θα κάνει ταξίδι-αστραπή Αθήνα-Αίγιο-Αθήνα μόνο και μόνο για το Μουσείο!
Ψυχή του όλου εγχειρήματος η χαρισματική διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, η οποία μαζί με το επιτελείο της έκαναν θαύματα τους τελευταίους μήνες!
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» και το pelop.gr σήμερα αποκλειστικές φωτογραφίες μέσα από το Μουσείο Αιγίου!
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου εγκαινιάστηκε το 1994 και σε αυτό εκτίθενται αρχαιότητες προερχόμενες από την Αιγιάλεια. Στεγάζεται στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης, το οποίο θεωρείται έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ και έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αιγιαλείας στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Η λειτουργία του Μουσείου διακόπηκε το 1995 εξαιτίας ισχυρού σεισμού, που έπληξε το κτίριο και επαναλειτούργησε το 1999.
Το έργο «Επέκταση της μόνιμης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου» υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο διάστημα 2020-2023, μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω χρηματοδότησης από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, με προϋπολογισμό 803.000 ευρώ.
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, με αποκλειστική τοποθέτησή της στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» εξηγεί:
«Η ιδέα να εμπλουτισθεί η υπάρχουσα έκθεση με νέες ενότητες, γεννήθηκε όταν πρωτοείδα στις αποθήκες του Μουσείου τα εξαιρετικά ευρήματα που είχαν προέλθει την τελευταία δεκαπενταετία τόσο από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας μας στο πλαίσιο των Μεγάλων Εργων, όσο και από τις συστηματικές ανασκαφές συναδέλφων σε θέσεις αρχαίων πόλεων. Αυτά τα αρχαία έπρεπε να βγουν από εκεί, να προβάλλουν την Ιστορία και την Τέχνη της αρχαίας Αιγιάλειας, να γνωρίσει ο κόσμος τις μέχρι πρότινος άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις απ’ όπου προήλθαν. Η συμβολή του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, κυρίως σε ένα κρίσιμο σημείο του έργου, υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξή του».
* Η μουσειολογική μελέτη οφείλεται στον αρχαιολόγο της Εφορείας Αντρέα Βόρδο. Η εκπόνηση των υπολοίπων μελετών (μουσειογραφική, σκηνογραφικού φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογική και κλιματισμού) ανατέθηκαν από την Εφορεία σε εξειδικευμένους μελετητές.
Επικεφαλής της επίβλεψης και συντονίστρια του έργου ήταν η διευθύντρια της Εφορείας Αναστασία Κουμούση. Στην Ομάδα Εργασίας συμμετείχαν ο αρχαιολόγος Ανδρέας Βόρδος, η πολιτικός μηχανικός Βασιλική Σκόνδρα, οι συντηρητές αρχαιοτήτων Αλεξάνδρα Κωτσάκη και Βασίλης Παναγόπουλος, καθώς και οι διοικητικοί-οικονομικοί υπάλληλοι Σεβαστιανή Γαϊτανίδου, Ελένη Γαζετά και Χριστίνα Χαρίτου.
Η νέα έκθεση αναπτύσσεται σε επτά ενότητες, στον περιμετρικό χώρο του στεγασμένου αιθρίου (πρώην χώροι καταστημάτων). Αν και ο χώρος είναι ιδιαίτερος, τα αρχαία αναδείχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Εκθεσιακές ενότητες: 1. Αίγιο, 2. Τραπεζά-αρχαίες Ρύπες, 3. Μάρμαρα, 4. Τράπεζα Διακοπτού, 5. Νικολέικα-αρχαία Ελίκη, 6. Κερύνεια, 7. Σελιάνα-αρχαία Φελλόη.
Το έργο αποτελείτο από δύο υποέργα.
Το υποέργο 1 αφορούσε στην «Προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών για την επέκταση της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου» και συγκεκριμένα 24 μεταλλικών προθηκών τριών τύπων, αυτοφωτιζόμενων, οκτώ εκ των οποίων κλιματιζόμενες.
Το υποέργο 2, «Οργάνωση της επέκτασης της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου» αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση του λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού.
Πέραν όμως από τη δημιουργία της νέας έκθεσης, στο πλαίσιο του έργου αντιμετωπίστηκαν χρόνιες ελλείψεις ολόκληρου του κτιρίου.
Πρώτιστο μέλημα ήταν η προσβασιμότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα τόσο στο εσωτερικό του Μουσείου, όσο και στον νέο εκθεσιακό χώρο.
Κατασκευάστηκε επίσης χώρος υγιεινής για ΑμΕΑ, απευθείας προσβάσιμος από τον νέο εκθεσιακό χώρο και εγκαταστάθηκε κλιματισμός σε ολόκληρο το κτίριο.
Πηγή: pelop.gr