Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα «Εμπαιγμός των αγροτών από την κυβέρνηση με τα τιμολόγια ΓΑΙΑ της ΔΕΗ» κατέθεσαν είκοσι δύο (22) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Η ερώτηση, στο περιεχόμενο της οποίας περιγράφονται η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της χώρας λόγω της ακρίβειας και οι συνέπειες από τη συρρίκνωση του νευραλγικού αυτού τομέα της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου, αναφέρεται στην «απάντηση-ημίμετρο» της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ο εμπαιγμός των αγροτών αφού στο ΓΑΙΑ προβλέπεται μηνιαίο πάγιο δέκα (10) ευρώ, δηλαδή εκατόν είκοσι (120) ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που στα καταργούμενα ειδικά αγροτικά τιμολόγια, το ετήσιο πάγιο δεν ξεπερνούσε τα είκοσι (20) ευρώ ετησίως. Και όχι μόνον αυτό αλλά οι αγρότες θα πληρώνουν το πάγιο και τους χειμερινούς μήνες, όταν η κατανάλωση ρεύματος είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας γιατί ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ψυχή της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυσή του αποτελεί εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και ανάσχεσης της ερήμωσης της υπαίθρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Εμπαιγμός των αγροτών από την κυβέρνηση με τα τιμολόγια ΓΑΙΑ της ΔΕΗ»

 

Το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των αγροεφοδίων, των ζωοτροφών και της ενέργειας. Παράλληλα, οι ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές στην παραγωγή, οι οποίες συνοδεύονται από τεράστιες καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, επιτείνουν τις επισφαλείς αντίξοες συνθήκες για την  αγροτική παραγωγή. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα εισοδήματα των αγροτών εξανεμίζονται οδηγώντας σε  σοβαρές δυσκολίες στην  επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών με πολλές γεωργικές καλλιέργειες να μην είναι πλέον βιώσιμες. Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση του αγρο-διατροφικού τομέα θέτει  σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια την χώρας, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τέλος την ευκαιρία να έχουμε μια ύπαιθρο δραστήρια και παραγωγική.  

Σύμφωνα με το νόμο 5131/2024, άρθρο 44, προβλέπεται πως από 1/8/2024 όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάσσονται αυτομάτως σε ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Αυτή η ρύθμιση αποτελεί μια απάντηση-ημίμετρο της κυβέρνησης μετά την κατάργηση των ειδικών αγροτικών τιμολογίων που ίσχυαν στο παρελθόν και μια ήσσονα προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ειδικότερα, στο ΓΑΙΑ προβλέπεται μηνιαίο πάγιο δέκα (10) ευρώ, δηλαδή εκατόν είκοσι (120) ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που στα καταργούμενα ειδικά αγροτικά τιμολόγια, το ετήσιο πάγιο δεν ξεπερνούσε τα είκοσι (20) ευρώ ετησίως. Μάλιστα οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν αυτό το πάγιο και τους χειμερινούς μήνες όπου συνήθως δεν χρησιμοποιούν ρεύμα. 

Επίσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ΓΑΙΑ δίνει πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με χρέωση στους αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές στα δύο πρώτα χρόνια 9,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για όσους έχουν οφειλές 11 λεπτά, τιμές που, επί της ουσίας, προσομοιάζουν με τις τρέχουσες των σταθερών μπλε τιμολογίων των απλών καταναλωτών. 

Επειδή ο αγροτικός κόσμος νιώθει αδικημένος, περιθωριοποιημένος και μετά τις κρίσεις –μνημόνια, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία– ιδιαίτερα ευάλωτος.

Επειδή τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση στους αγρότες είναι πρόχειρα και ανεπαρκή, καθώς προσπαθεί  απλώς να μετριάσει τα οικονομικά αδιέξοδα των αγροτών. 

Επειδή οι αγρότες εγκαταλείπουν όχι μόνο τον αγρο-διατροφικό τομέα αλλά και την ύπαιθρο, κάτι που συμβάλλει στην ερήμωσή της και, επιπλέον, αντί το δημογραφικό να αντιμετωπίζεται, αντιθέτως επιτείνεται.

Επειδή μιλάμε για τον πλήρη αφανισμό των αγροτών και δη των παραδοσιακών καλλιεργητών και για ένα ακόμη μέτρο της ελεύθερης αγοράς που οδηγεί στη συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα προκειμένου να αισχροκερδεί η ΔΕΗ εις βάρος του αγρότη, κάνοντας, μάλιστα, κατ’ επιλογή των «golden boys» τις αμφιλεγόμενες επενδύσεις.  

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

  • Τι μέτρα θα λάβουν για να μειωθούν το πάγιο και οι τιμές ρεύματος στο ΓΑΙΑ ώστε να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα, η βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και η παραμονή των νέων μας στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές μας;    

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γαβρήλος Γιώργος

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Δούρου  Ειρήνη (Ρένα)

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

 

Καλαματιανός Διονύσιος

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Κόκκαλης Βασίλης

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Πούλου Παναγιού

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Τσαπανίδου Πόπη

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Ψυχογιός Γεώργιος