«Είναι μεγάλη χαρά μας σήμερα και τιμή που η Ομάδα της Ελληνογερμανικής Φιλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας με τέσσερις βουλευτές και τους συνεργάτες τους επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων, όπου και συναντήθηκαν με το Προεδρείο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Αυτή η επίσκεψη γίνεται σε μια εποχή που οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που εκπροσωπείται από την παρουσία των βουλευτών του Γερμανικού Κοινοβουλίου φιλοδοξούμε αυτές τις εξαιρετικές σχέσεις να τις καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο. 

Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι κάτι το οποίο παίζει σημαντικό, ίσως λιγότερο θορυβώδη, ρόλο στις διεθνείς σχέσεις των χωρών και είναι μια άμεση μορφή σχέσεων γιατί οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπροσωπούν απευθείας τους λαούς τους. 

Είχατε την ευκαιρία να δείτε την Έκθεση στην Αίθουσα Τροπαίων για την Εθνική Απελευθέρωση της Ελλάδος από τον οθωμανικό ζυγό και την Έκθεση για τον Λόρδο Βύρωνα.

Ο Λόρδος Βύρων ήταν μεταξύ άλλων και μέλος της Βουλής των Λόρδων, άρα έκανε και κοινοβουλευτική διπλωματία όταν εργάστηκε για την Απελευθέρωση της Ελλάδος. 

Έχουμε πολλά σημεία που αξίζει να συζητήσουμε, έχουμε τις προκλήσεις της εποχής μας, τους πολέμους μέσα στην Ευρώπη με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την έξαρση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και πάλι, έχουμε την περιβαλλοντική κρίση που μας επιβάλλει να ασχοληθούμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαίρομαι που Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινές αναζητήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Όλα αυτά είμαι βέβαιος με την συνεργασία μας θα επιβραβεύσουν και θα επιταχύνουν και θα ευρύνουν την διμερή συνεργασία τω χωρών μας χάρη και στην κοινοβουλευτική διπλωματία που αναπτύσσεται μέσω των Ομάδων Φιλίας.

Θα ήθελα, τέλος, να αναφέρω για τον συνάδελφο που είναι από την Βαυαρία, ότι αυτό το υπέροχο κτήριο ήταν το πρώτο ανάκτορο της νεοελληνικής ιστορίας και φτιάχτηκε με βάση τα σχέδια ενός εξαιρετικού αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας, του Φρειδερίκου φον Γκέρτνερ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Σχολής Τέχνης της Βαυαρίας. Και επηρεασμένος κι’ αυτός από το κλασσικό πνεύμα, το μετέφερε και το «φύτεψε» εδώ στο κέντρο της Αθήνας». 

Χαιρετισμός της Lisa Badum, MP, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της γερμανικής Κ.Ο.Φ.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων σας μεταφέρω τις πιο θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. 

Χαίρομαι που μπορώ να σας πω ότι έχουμε εκπροσώπους από την Βαυαρία  στην Ομάδα Φιλίας μας εδώ, κύριε Πρόεδρε. 

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε αυτή την εξαιρετική Έκθεση και τα εμβλήματα του βασιλιά Όθωνα εδώ στην Αθήνα. Και το αναφέρατε ήδη κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις μας είναι πράγματι πάρα πολύ καλές και νομίζω ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την συμβολή μας είναι να τις βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.

Γνωρίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών μας, φυσικά οι σχέσεις σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο είναι εξαιρετικές. 

Αυτό που θα επιθυμούσαμε είναι να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πολιτικές μας σχέσεις ώστε να έχουμε έναν άξονα και ένα επίπεδο κοινής πορείας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. 

Επιπλέον, έχουμε εικόνα με το πόσο εξαιρετικούς ρυθμούς προχωράει ο ενεργειακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα. Η επίσκεψή μας δεν σταματά μόνο στην Αθήνα αλλά θα μεταβούμε και στην Κοζάνη όπου θα δούμε και τα πάρκα ενέργειας. 

Το μέλλον, θα συμφωνήσετε, βρίσκεται στα χέρια των νέων ανθρώπων γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε αυτές τις επαφές μεταξύ των νέων έτσι ώστε να αποκτήσουν πείρα και εμπειρίες. 

Όλοι μας όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μπορούμε να «μεταφέρουμε» αυτές τις φιλικές σχέσεις και να τις περάσουμε και σε πολιτικό επίπεδο».