Παπαδόπουλος: Οι συνέπειες τις Κλιματικής Κρίσης τρέχουν πιο γρήγορα απ’ τις αντιδράσεις μας

0
78

Οι συνέπειες τις Κλιματικής Κρίσης τρέχουν πιο γρήγορα απ’ τις αντιδράσεις μας

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται να επισημάνει σε όλους μας ότι οι μεταβολές στο κλίμα τρέχουν πολύ γρηγορότερα απ’ τις όποιες αντιδράσεις μας. Άρα, οφείλουμε ν’ ακολουθήσουμε τους ίδιους -και ταχύτερους ρυθμούς- ώστε να προλάβουμε επιπτώσεις με δυσμενέστερο χαρακτήρα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για τον πλανήτη, για τις ζωές μας και για το μέλλον όλων μας». 

Αυτό αναφέρει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.Δ.Ε.) Θανάσης Παπαδόπουλος σε μήνυμα του για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Προσθέτοντας ότι ο στόχος για ένα βιώσιμο περιβάλλον είναι και στόχος που ισοδυναμεί με το χρέος όλων μας προς τις επόμενες γενιές. 

«Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι απλώς επιλογή ή αναγκαιότητα. Είναι τρόπος δράσης, είναι παράγοντας που πρέπει να καθορίζει τη σκέψη και την καθημερινή λειτουργία μας. Είναι κομμάτι της συνείδησης και συμπεριφοράς μας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι μάταιο να περιμένουμε αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.  

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων θυμίζει επίσης ότι Δήμος Καλαβρύτων αυτόν το Ιούνιο -τιμώντας και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- φιλοξενεί στα Καλάβρυτα το 5ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, το τριήμερο 13-15 Ιουνίου, με θέμα «Γεωπάρκα και Γεω-ιστορίες».

Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων. Ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν, επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αιγιαλείας.  

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών κι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. 

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν -μέσα από κατάλληλες θεματικές- οι δράσεις των Γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδραση της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.