«Οι πολίτες θα πουν το νερό νεράκι»: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις στην Αχαΐα

0
96

Κλίμα δυσπιστίας σε Δήμο και ΔΕΥΑ Πατρέων παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για μη ιδιωτικοποίηση.

Των Σωτήρη Παπανδρέου και Προκόπη Κόγκου.

Αύξηση τιμολογίων νερού και στο βάθος ιδιωτικοποίηση βλέπουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες πίσω από τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης και την εποπτεία τους, από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που πρόκειται να τεθεί σύντομα προς διαβούλευση, προβλέπει τη λειτουργία μιας Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης –Αποχέτευσης ανά νομό, με τη συνένωση όλων των κατά τόπους σήμερα ΔΕΥΑ, την κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση και την άμεση εποπτεία και έλεγχο από μια ανεξάρτητη Αρχή, για τον τρόπο με τον οποίον τιμολογούν το νερό. Ωστόσο οι αντιδράσεις, ήδη, καταγράφονται.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο προωθούμενο νομοσχέδιο, στην συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προωθεί την οικονομική και διοικητική κατάρρευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου στη συνέχεια να τις παραδώσει σε «πλιάτσικο», όπως έγινε με την αγορά ενέργειας. «Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά οι πολίτες θα πουν το νερό νεράκι» είπε ο Κώστας Πελετίδης, που δεν πείθεται από τις, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για την τιμολόγηση του νερού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης σε τοποθέτησή του σε εκδήλωση του ΚΚΕ, για τον προωθούμενο νόμο Σκυλακάκη, ανέφερε ότι στοχεύει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που διευρύνθηκε το αντικείμενό της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. «Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ. Αποτέλεσμα θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού, αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης ενώ η λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει πανάκριβα» ανέφερε ο κ. Κλάδης.

Ο τ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ – δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Παπανικήτας, έχει εξαρχής πει: «Είμαστε αντίθετοι καθώς προετοιμάζει το δρόμο για διωτικοποίηση του νερού. Με με τη Ρυθμιστική Αρχή δεν θα μπορούν Δήμοι και ΔΕΥΑ να εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους με βάση και τις ανάγκες των δημοτών. Θα δημιουργήσουν εταιρείες με μοναδικό μέλημα την κερδοφορία».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ Πάτρας Κώστας Μπαϊλός, εκφράζει την ανησυχία του: «Ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική; Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το αν αντιμετωπίζονται οι βλάβες, αλλά για τη διαχείριση του φράγματος και των βιολογικών καθαρισμών. Δείχνουν προχειρότητα».

Ο εκπρόσωπος της μειψηφίας στη ΔΕΥΑΠ Θεόδωρος Ξυλιάς ανέφερε στην «Π» ότι η συγχώνευση ΔΕΥΑ δεν θα λύσει υπάρχοντα προβλήματα, πόσο δε, το πρόβλημα της εισπραξιμότητας των λογαριασμών νερού, όπου στην περίπτωση της ΔΕΥΑΠ τα οφειλόμενα δημοτών ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ. «Σήμερα υπάρχουν δικλείδες εισπραξιμότητας και άσκησης τιμολογιακής πολιτικής, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση από τους διοικούντες. Χρειάζονται λελογισμένες πολιτικές εισπραξιμότητας και έργα διαχείρισης για να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι από λειψυδρία και σπατάλη. Το πρόβλημα δεν είναι η συνένωση, αλλά το ποιοι διοικούν. Τα μέτρα που προωθούνται δεν θα αποδώσουν. Αποτελούν εύκολες λύσεις, που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε» τόνισε.

Ο γραμματέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ -καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, δήλωσε: «Οι πολίτες
θα πληρώσουν τις αβελτηρίες και την καθυστέρηση της κυβέρνησης στη λήψη έγκαιρων μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης έσπευσε να τονίσει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνηση για την λειψυδρία θα φέρουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού»!

νερόΓιώργος Ντίνος: «Θα μας φορτώσουν ζημιές»

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου Γιώργος Ντίνος.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συνένωση. Η μεταρρύθμιση αυτή μόνο προβλήματα θα προκαλέσει» είπε και βλέπει πίσω από το σχέδιο συγχωνεύσεων, μια λογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιογόνων ΔΕΥΑ, τις οποίες θα υποχρεωθούν να πάρουν στις πλάτες τους οι κερδοφόρες, όπως αυτή της Αιγιάλειας.

Ο κ. Ντίνος τόνισε ακόμα πως 187 Δήμοι δεν έχουν καν ΔΕΥΑ, με αποτέλεσμα όλο αυτό το βάρος και οι υποχρεώσεις να πέσουν στις πλάτες των κερδοφόρων επιχειρήσεων. «Από τους Δήμους, που δεν έχουν καθόλου δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα έπρεπε να ξεκινήσουν» είπε, εκφράζοντας φόβους ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση, παρά τις αρνητικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Θ. Σκυλακάκη.

«Σήμερα θα έπρεπε να ασχοληθούν με την εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΥΑ και να δώσουν τη δυνατότητα της εθελοντικής συνένωσης, έστω και με τη λύση των συνδέσμων, για να δημιουργηθεί μια βάση επίλυσης των υπαρχόντων προβλημάτων.
Παράλληλα, προέβλεψε επιπτώσεις ακόμα και σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης, καθώς οι ΔΕΥΑ υλοποιούν μεγάλα έργα στους δήμους.
Η ΔΕΥΑΑ υλοποιεί σήμερα, από ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλους πόρους, έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος: «Να μη χαθεί η αυτονομία»

Επιφυλακτικοί είναι στη Δυτική Αχαΐα για το τι θα σημαίνει, στην πράξη, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού και την εν γένει λειτουργία των ΔΕΥΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων Γιώργος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην «Πελοπόννησο», απάντησε στο ερώτημα, τι εκτιμά

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

πως θα συμβεί με αυτή τη νέα διαδικασία κι αν θα στερήσει την αυτονομία της ΔΕΥΑΔ, που τώρα έχει την απόλυτη ευθύνη για θέματα λειτουργίας της Ύδρευσης και της Αποχέτευσης στην περιοχή.

Οπως δήλωσε, ενημερώθηκε μεν για τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη , ωστόσο δεν γνωρίζει ακριβώς το περιεχόμενο του νόμου, που πιθανά ψηφιστεί. Η ενημέρωση που έχει είναι ότι θα υπάρξουν συγχώνευσεις στις ΔΕΥΑ και οι οποίες θα έχουν κοινή διοίκηση σε κάθε κέντρο Περιφέρείας, δηλαδή στην περίπτωση μας στην Πάτρα.

«Εκτιμώ ότι η νέα Αρχή Υδάτων δεν θα στερήσει την διαδικασία της εκπροσώπησης διοίκησης στις κατά τόπους ΔΕΥΑ από όλες τις γεωφραφικές ενότητες» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που θα περιμένει να δει το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων και στη συνέχεια θα μπορεί να πει περισσότερα…για την απώλεια της σημερινής αυτονομίας, που για τον Δήμο και κάθε Δήμο είναι κάτι το πολύ σημαντικό.

Πηγή: pelop.gr