ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Τους διχάζει ο χρόνος των κινητοποίησεων

0
55

Για κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις ευρωεκλογές μιλούν πολλοί δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, για μετά το συνέδριο του Νοεμβρίου «δείχνει» το προεδρείο της ΚΕΔΕ

Αρκετό ενδιαφέρον είχε η κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Δυτικής Ελλάδας με το ΔΣ της ΚΕΔΕ το βράδυ της Πέμπτης στο Αγρίνιο, καθώς από την πλευρά των δημάρχων αναφέρθηκαν μία σειρά από οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στην παρούσα φάση και επί της ουσίας ετέθη το δίλημμα εάν θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινητοποιήσεις από την πλευρά των δήμων, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ή εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια «πίστωση χρόνου» και να παρθούν αποφάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει το Νοέμβριο στη Ρόδο.

Γ. Παπαναστασίου: Άστοχο το κλείσιμο των δήμων μέσα στην τουριστική περίοδο

Αρκετοί δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, έδειξαν προς την κατεύθυνση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο το προεδρείο της ΚΕΔΕ φαίνεται να προκρίνει το ενδεχόμενο για αποφάσεις το προσεχή φθινόπωρο. «Το πιο εύκολο είναι να απλώσουμε ένα πανό και να κλείσουμε τους δήμους, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνοντας ότι έχει σημασία οι δήμοι στον προς συνεδριακό διάλογο που θα προηγηθεί του συνεδρίου να σχηματοποιήσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο απέναντι στην Κυβέρνηση. Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Αγρινίου, β αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι άστοχο να μιλάμε για κλείσιμο των δήμων μέσα στην τουριστική περίοδο» και πρόσθεσε με νόημα ότι «η αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο επαναστατικής γυμναστικής».

Θ. Παπαδόπουλος : Σε καθεστώς χρεωκοπίας πολλοί Δήμοι

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για οικονομική ασφυξία των δήμων εκτιμώντας ότι πολλοί δήμοι πλέον βρίσκονται σε καθεστώς χρεωκοπίας και δεν μπορούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Στηλίτευσε για άλλη μία φορά το γεγονός ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους και προσωπικό, ενώ πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στα οφειλόμενα τέλη των δημοτών προς τους δήμους, έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να εισπράξουν και να πάρουν οικονομική ανάσα.

Επίσης έθεσε το οικονομικό ζήτημα γενικότερα και σε σχέση και με τα έργα που εκτελούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πάρα πολλές διακοπές εργασιών σε έργα και πρόσθεσε με νόημα πως «αν δεν υπάρχουν λεφτά, πρέπει κάποιος να βγει και να μας το πει και να μιλήσει με ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας». Το θέμα αυτό έθιξε και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος λέγοντας ότι πολλά έργα αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις μεγαλύτερες του ενός χρόνου λόγω των απλήρωτων λογαριασμών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετέφερε στιχομυθία που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα αποκαλύπτοντας : «μας είπε ο περιφερειάρχης ότι ζήτησε 30 εκατομμύρια και του έστειλαν 5».

Σπύρος Κωνσταντάρας: Αντιδρούμε και τώρα, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, ζήτησε έκτακτη ενίσχυση των ΚΑΠ των Δήμων και εξήγησε τις αντιδράσεις που καταγράφονται μεταξύ των δημάρχων λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε αντικυβερνητικοί, αλλά ούτε και υπάλληλοι των κυβερνήσεων. Όπως αντιδρούσαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση έτσι αντιδρούμε και τώρα». Μάλιστα ο Σπύρος Κωνσταντάρας έκανε λόγο για αίσχος από την πλευρά του Β. Κικίλια «που μας κουνάει το δάκτυλο» όπως είπε χαρακτηριστικά για τα νέα μέτρα πυροπροστασίας «δηλαδή με τους καθαρισμούς για τα οικόπεδα θα πρέπει σε λίγοι να γίνουμε αγροφύλακες οι δήμαρχοι και να καθαρίζουμε τα οικόπεδα, γιατί αλλιώς θα επαπειλείται ο πέλεκυς του νόμου».

Αν σε πολλά σημεία η συζήτηση μεταξύ των αυτοδιοικητικών έμοιαζε εκ πρώτης όψεως να βγάζει αρκετή γκρίνια –έστω και δικαιολογημένη- προς την κυβέρνηση, υπήρχε σε κάποιες περιπτώσεις και απογοήτευση. Αυτό το αίσθημα αποτυπώθηκε καλύτερα στην παρέμβαση του δημάρχου Αμφιλοχίας, Σάκη Τορουνίδη. Σε μια αποστροφή της παρέμβασής του είπε χαρακτηριστικά : «Ανέλαβα ξανά μετά από πολλά χρόνια πιεζόμενος από την τοπική κοινωνία να επανέλθω. Αλλά πλέον μπορώ να πω με λύπη ότι στεναχωριέμαι που επανήλθα, μία χαρά ήμουνα πουλώντας depon. Γιατί, σήμερα ουσιαστικά ζούμε ένα δράμα…».

Τέλος, στη συνεδρίαση τέθηκαν με τον ανάλογο προβληματισμό σε σχέσεις με τις χρηματοδοτήσεις θέματα σημαντικά για την καθημερινότητα πολλών Δήμων της περιοχής, όπως η αγροτική οδοποιία, η εσωτερική οδοποιία των δήμων, η άρση των περιορισμών στις προσλήψεις προσωπικού κτλ. Πάντως ειδικότερα για τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους από την πλευρά του προεδρείου της ΚΕΔΕ επισημάνθηκε ότι είναι κατάκτηση της Αυτοδιοίκησης ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ, καθώς 280 Δήμοι πλέον έχουν αυξημένους ΚΑΠ, σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένοι άνω του 50%.

Πηγή: agrinioculture.gr