Ελβετία: Συνθηκολόγηση και όχι διαπραγμάτευση θέλει ο Πούτιν, λένε ΗΠΑ, Γαλλία – Χωρίς εμάς δεν υπάρχει λύση, απαντά η Μόσχα

0
66

Σήμερα και αύριο η πρώτη διεθνής διάσκεψη για το ουκρανικό στην Ελβετία – Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν για κατάπαυση πυρός κυριαρχούν στις συζητήσεις – Για προσπάθεια να συρθεί η Ουκρανία σε συνθηκολόγηση, μιλά η Δύση – Δίκαιη ειρήνη ζητά ο Ζελένσκι, το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας θα επισημάνει ο Μητσοτάκης

Στην Ελβετία συγκεντρώνονται αυτό το σαββατοκύριακο αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες (μεταξύ τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), συμμετέχοντας στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Κυρίαρχο θέμα στις εργασίες της Διάσκεψης – στις οποίες δεν προσκλήθηκε η Ρωσία, ενώ δεν συμμετέχει και η Κίνα – η προ ημερών τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί «ακόμα και αύριο» τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα ουκρανικά εδάφη, αρκεί να ικανοποιηθούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει στο τραπέζι.

arthrou-elvetia
diaskepsi-elvetia__2_
diaskepsi-elvetia__4_
Το άνοιγμα αυτό του Ρώσου προέδρου έπεσε στο κενό, κυρίως από τις δυτικές χώρες, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν λόγο για προσπάθεια να συρθούν οι Ουκρανοί σε συνθηκολόγηση. Από την πλευρά της, η Μόσχα δεν έχει παραλείψει σε κάθε ευκαιρία να εκφράσει την περιφρόνησή της για τη Διάσκεψη αυτή, τονίζοντας πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συζήτηση δεν μπορεί να καταλήξει κάπου χωρίς τη δική της συμμετοχή.

«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με τους όρους που θέτει, ο Πούτιν ζητά συνθηκολόγηση και όχι διαπραγμάτευση, είπε η Κάμαλα Χάρις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν, από την πλευρά τους, τις ειρηνευτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως κάλεσμα όχι για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνθηκολόγηση, δήλωσε το Σάββατο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατά την παρουσία της στη Διάσκεψη της Ελβετίας.

«Χθες ο Πούτιν κατέθεσε μια πρόταση. Ωστόσο, πρέπει να πούμε την αλήθεια: δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά συνθηκολόγηση» δήλωσε η Χάρις στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το Κίεβο όχι για λόγους φιλανθρωπίας, αλλά επειδή η υποστήριξη αυτή ανταποκρίνεται στα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χάρις σημείωσε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου «καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της άμυνας της Ουκρανίας».

Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα», είπε ο Σάλιβαν

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε από την πλευρά του, ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας θα επισημάνει ο Μητσοτάκης

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί αύριο στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

diaskepsi-elvetia__5_
diaskepsi-elvetia__6_
diaskepsi-elvetia__9_
diaskepsi-elvetia__11_
diaskepsi-elvetia__1_

Ζελένσκι: Θέλουμε «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό» στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε, στο μεταξύ, την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί “μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό”, κατά την έναρξη της συνόδου.

“Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη”, είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: “Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής”.

“Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως “ο κόσμος είναι πιο ισχυρός” από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη”, δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της. “Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: “Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους”.

Ναι στη διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά όχι στη συνθηκολόγηση από τον Μακρόν

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλοι μας δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ειρήνη… Μια τέτοια ειρήνη δεν μπορεί να είναι μια ουκρανική συνθηκολόγηση», είπε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Εδώ υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα».

Αχτίδα ελπίδας η διάθεση της Ρωσίας να διαπραγματευτεί, είπε ο Χακάν Φιντάν

Για τραγωδία που επιδεινώνεται μέρα με την μέρα, έκανε λόγο ο Χακάν Φιντάν αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, προσθέτοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί γεωγραφικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε – από την Ελβετία που έχει μεταβεί για τη διάσκεψη για την Ουκρανία – για έναν καταστροφικό πόλεμο που διεξάγεται στη μέση της Ευρώπης για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέτοντας πως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες.

«Βλέπουμε ότι αυτή η τραγωδία χειροτερεύει καθημερινά, μέσα στον 21ο αιώνα. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, βλέπουμε επίσης τον κίνδυνο να ξεπεράσει γεωγραφικά την Ουκρανία» είπε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα που έκανε ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις, ο Τούρκος υπουργός είπε πως «έχουμε μπροστά μας ένα ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η Ρωσία μοιράστηκε επίσης πρόσφατα τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τους όρους που τίθενται, πρόκειται για σημαντικά βήματα και μια αχτίδα ελπίδας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι τα βήματα της άλλης πλευράς αποτελούν επέκταση των ευρύτερων πολεμικών προσπαθειών».

«Εάν η Ρωσία ήταν παρούσα στην αίθουσα, αυτή η σύνοδος θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Φιντάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία παραμένει έτοιμη να διευκολύνει τις όποιες ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2022 και η πρωτοβουλία για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας είναι σημάδια ότι η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να σημειώσουν πρόοδο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαδικασία, όπως πάντα».

Δεν είναι απάντηση το «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία, είπε η Φον ντερ Λάιεν

Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ.

«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.

«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».

Μία ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία θα απαιτήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε από την πλευρά του ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας «δύσκολος συμβιβασμός».

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία με στόχο τη εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς μία διαδικασία ειρήνευσης, ο υπουργός, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Πηγή: protothema.gr