Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση της «ΑΜΚΕ ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» με τίτλο: «Η Άγνωστη Μυθολογική Παράδοση του τόπου μας»

0
89

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΑΜΚΕ ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ (iphianassa.org), σε συνεργασία με την ΙΑΤΡΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, την Τετάρτη στις 26 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, με τίτλο: «Η Άγνωστη Μυθολογική Παράδοση του τόπου μας – Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών Καλαβρύτων και Ναός της Αρτέμιδος Ημερασίας». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι του πνεύματος, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αντιεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, η Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα τέως Περιφερειάρχης Ηπείρου και πρώην Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΔΕ, ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος περιφερειακός σύμβουλος ΠΔΕ, η Νάντια Ασκούνη Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας, ο Αριστείδης Γκολφινόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαβρύτων της Δημοτικής κοινότητας Αροανίας, ο τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Φώτης Παπαθεοδώρου μαζί με τα μέλη του Δ.Σ., ο ιστορικός και φιλόλογος με πλούσιο συγγραφικό έργο για την τοπική ιστορία Σπυρίδων Γκουρβέλος και ο γιατρός χειρουργός Ιωάννης Πετρόχειλος.

Η ημερίδα είχε ως σκοπό την προβολή του Μυθικού Σπηλαίου των Λιμνών, δίνοντας έμφαση στην σημαντικότητα της ανάδειξής του για την Αχαΐα. Ας σημειωθεί ότι η ανακάλυψη του Σπηλαίου Καστριών – εφέτος μάλιστα (5 Νοεμβρίου 2024) συμπληρώνονται εξήντα (60) χρόνια από αυτή (5 Νοεμβρίου 1964) – αναβίωσε την Ελληνική μυθολογία!!! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της ΠΔΕ και την πολύτιμη αρωγή του εξαίρετου συμπολίτη και εκλεκτού φίλου της «ΑΜΚΕ ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» Σταύρου Αγγελόπουλου, διευθυντή της εταιρείας του «VAKTRO SCIENTIFIC».Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

≤Γεώργιος Σπηλιόπουλος, Φιλόλογος, που ανέπτυξε το θέμα «Όταν ο Παυσανίας συνάντησε το Βιτρούβιο»

≤Γεώργιος Αμπατζής, ε.τ. Δικηγόρος, που ανέπτυξε το θέμα «Η θεραπεία των Προιτίδων από τον Μελάμποδα και τις απαρχές της ψυχανάλυσης στην προ-Ομηρική εποχή.

≤Ο γνωστός Πατρινός Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής Παναγιώτης Συκιώτης, με λόγο μεστό ανέπτυξε το θέμα «Τέχνη και Ψυχανάλυση» και

≤Ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, Νεφρολόγος/Αρχαιολόγος, με λόγο καθηλωτικό ανέπτυξε «Μερικά στοιχεία για τη χρήση του νερού».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, αφού συνεχάρη τον Γεώργιο Γκλαβά. για την εκδήλωση για τον γιατρό Μελάμποδα και για το Σπήλαιο των Καστριών, επισήμανε: «Ως Γεωλόγος και λάτρης της μυθολογίας θεωρώ ευτύχημα την ανακάλυψη του Σπηλαίου και τα έργα για το παρακείμενο μουσείο. Πολλά όμως ακόμα οφείλουμε να κάνουμε για την αξιοποίηση και διάσωση της αξίας των μεθόδων, του πρώτου ίσως ψυχοθεραπευτή του κόσμου που ίασε της Προιτίδες κόρες του βασιλιά του Άργους».

Την εκδήλωση συντόνισε η καταξιωμένη δημοσιογράφος Ευτυχία Λαμπροπούλου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του περιοδικού «Πατρινόραμα».

Η ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ δραστηριοποιείται στο χώρο του Πολιτισμού, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, camp, σεμινάρια, ημερίδες, με στόχο την αναβάθμιση και προβολή σημαντικών τόπων και Μνημείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ευρύτερα. Στους βασικούς σκοπούς της είναι και η ανάδειξη του Ναού της Αρτέμιδος Ημερασίας καθώς και η ψηφιοποίηση του μοναδικού αρχείου του Γεωργίου Γκλαβά, που υπήρξε από τους πρωτεργάτες αξιοποίησης και λειτουργίας του «Σπηλαίου Των Λιμνών» και έχει διασώσει δημοσιεύματα, ιστορικές φωτογραφίες – βίντεο και άλλα ντοκουμέντα, που αφορούν μυθικό Σπήλαιο, καθώς και τα σημαντικότερα μνημεία και στοιχεία της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε video, με την πορεία ανακάλυψης και αξιοποίησης του μαγευτικού Σπηλαίου.‐———-‐——————————————————-ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ακολουθήσει η ανάρτηση και των επόμενων σημαντικών ομιλιών!!